Categories
Yleinen

Kuntan asennus pihaan on ekoteko

Viime vuosien aikana erityisen suosion saavuttanut kuntta on pihakatteena vertaansa vailla!

Se houkuttelee paitsi kauneudellaan ja helppohoitoisuudellaan myös kestävänä ratkaisuna pihamaan peitteenä. Kerran kuntan asennettuasi se on ikuinen ja uusiutuu helposti ympäristöönsä mukautuen. Kuntta elää vuodenaikojen mukaan ja on aina melko vihreää ainavihantien varpukasvien ansiosta joista se käytännössä koostuu. Parhaimmassa tapauksessa saat poimia metsämarjat suoraan omasta pihastasi. Siis lähiruokaa parhaimmillaan!

Koska kuntta kasvaa metsänpohjamattona omissa metsissämme,se vastaa kysyntään kotimaisuudesta, kestävyydestä ja ekologisuudesta. Kasvatus on siis tapahtunut luonnon omilla tavoilla tehden siitä kestävän ja Suomen ilmastoon sopivan. Kunttaa ei myöskään riistetä, vaan se pelastetaan hakkuuseen menevistä metsistä muokkauksen seurauksena syntyvän tuhon alta. Asentamalla kuntan pihaasi annat sille samalla uuden elämän.

Työ tekijäänsä kiittää

Alkuun päästäksesi sinun tarvitsee vain poistaa rikkakasvit alueelta jonne kunttaa suunnittelet sekä pohjustaa se suodatinkankaalla ja hiekkakerroksella. Sitten vain tilaat tarvittavan määrän kunttaa ja kas näin! Heti kuorman saavuttua kuntan asennus voi alkaa. Pihan kattaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.

Kuntan asennettuasi pääset lähes heti nauttimaan sen tuomista eduista ja kauneudesta pihassasi! Sinun täytyy vain muistaa kastella sitä runsaasti ensimmäisen kasvukauden aikana ja huolehtia sen riittävästä kosteudesta. Sadettajia hyödyntämällä saavutat tasaisen kosteuden ja edistät näin kuntan nopeaa juurtumista kasvualustaansa.

Mikäli kuntta pääsee kuivahtamaan tai muuten vaurioituu pieniltä alueilta, ei hätää! Se uusiutuu viimeistään seuraavalla kasvukaudella kun kasvusto leviää peittäen alleen tuhoutuneet kohdat.

Kuntta on kiitollinen ja vaivaton pihakate. Kerran sen asennettuasi sinun ei tarvitse nähdä vaivaa pihatöiden suhteen ja voit keskittyä oleelliseen, eli kauniista pihasta ja sen antimista nauttimiseen.

Kuntan monimuotoisuus

Kuntta eli metsänpohjamatto koostuu useista eri varpulajeista ja sammalista. Siirrettynä se mukautuu ympäristöönsä ja eri lajit kukoistavat siinä vuodesta toiseen. Kuivemmilla paikoilla puolukka ja kanerva ottavat alaa, kosteammilla taas mustikka ja sammal.

Oman marja-apajan lisäksi kuntta ilahduttaa kauneudellaan koko kasvukauden. Alkukesällä se pukeutuu raikkaaseen ja tuoreeseen vihreään ja syksyllä hehkuvat ruskan värit. Eikä tässä vielä kaikki!

Marjojen lisäksi omasta kunttapihasta löytää yllättävän paljon monenlaiseen käyttöön sopivia kasvilajeja. Oletko koskaan maistanut mustikanlehtiteetä? Puolukka ja kanerva ovat tuttuja kasveja tekstiilien värjäämisessä, lisäksi molempien lehdet ja kukinnot soveltuvat myöskin hyvin teehen. Kunttapihan omistajana sinulla on luonnon oma apteekki omassa pihassasi. Kannattaa siis tutustua varpukasvien monenlaiseen käyttöön ja hyödyntää niiden mahdollisuudet.

Tiesitkö, että kuntan voi asentaa myöskin rakennuksen viherkatoksi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *